GEYİKLİ’DEN GÖÇ/GÖÇÜN SEBEPLERİ

Göçün sebepleri

A-Arazi Darlığı: Elindeki arazisi kendisine yetmeyenler, başka yerlerden arazi alarak köydeki emlakını satıp göç etme yoluna gitmişlerdir. Sun’i gübrenin yaygın hale gelmesinden önce bu tür göçler daha çok olmuştur. Sılaya geldiklerinde bu şekilde göç edenlerin; “Keşke bizim zamanımızda
da böyle olsaydı, göç etmezdik” dedikleri NB-Geyikli’den uzun yıllar önce göç edip Kaynaşlı(Bolu) yöresine yerleşen Cabir Bayraktar Ağa’nın oğul, torun ve akrabasıyla birlikte; Marmara Bölgesi’ndeki Geyikli kökenli dost ve akrabalar, 1999 Haziran’ında Kaynaşlı’da bir kır toplantısında buluşmuş ve hasret gidermişlerdi. ’12 Kasım 1999 Depremi’ bu sefer onları, acıları paylaşmak üzere buluşturdu…

Geyikli-1 İlköğretim Okulu eski müdürü Mehmet Türkmen, şimdi rahmetli olan ve 1950’lerde Geyikli’den Samsun Adatepe’ye göç etmiş iken sonradan sılaya dönen Sabri Gülay’dan böyle bir itirafı göz yaşları arasında bizzat duyduğunu söylemiştir.

B-Geçimsizlik/Dargınlık: Az da olsa, bu tür göçler de olmuştur.
C-Emeklilik: Bazı memur ve işçi emeklileri, beğendikleri yerlerden iş tutarak ve arazi alarak yerleşme cihetine gitmektedirler. Bu tip ayrılmaların ana sebeplerinden biri de, çocuk okutma isteğidir.

Ne sebeple olursa olsun; Geyikli’den göç edenler, doğup büyüdükleri toprakları asla unutmamışlar ve hep Geyikli’nin
hasretiyle yaşamışlardır.

NaB-Cabir(Ağa) Bayraktar(1900-1985)./Saygın ve güvenilir bir zât idi. Yaşadığı müddetçe, bulunduğu çevrede her türlü davayı mahkemeye intikal etmeden yerinde çözmesi ve sulha kavuşturmasıyla tanınırdı…

YORUM GÖNDER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz