Çavuşoğlu Mustafa Gülay’ın, karayoluyla İstanbul’dan Fransa’ya giderken Yugoslavya’da ormanlık bir bölgede bindiği aracı kaçırdığını; geceleyin ormandaki bir ağaca çıkarak geceyi ağaçta geçirdiğini biliyor muydunuz?
* Arpalık
Eskiden, Geyikli’de bol miktarda buğday arpa ve yulaf yetiştirildiğini; “Arpalık” mevkiinin adının buradan geldiğini biliyor muydunuz?
* Fırın Kapısında Sıra Kavgası
Fırın kapılarında sıra, kuyruk olduğunu; bazen tartışma ve kavgaların yaşandığını, ama fırın önlerindeki bu hareketliliğin apayrı bir kültür oluşturduğunu / Bu oldukça büyük taş fırınların, bugün maalesef yıkılıp yok olduğunu; yeni yetişen nesillerin bundan habersiz olduğunu; bir gün açlıkla karşılaşılırsa yeniden inşaının gerekebileceğini; atalar tecrübesinin yaşatılması gerektiğini biliyor muydunuz?
* Bir Önder Öğretmen
1947 yılında Geyikli’de-ilk görev yeri olarak-öğretmenliğe başlayanAhmet (Sarıkan) Kurtoğlu’nun öğretmenlik mesleğini köy gençlerine sevdirdiğini, öğretmenlik mesleğinin köy gençleri arasında onun sayesinde yaygınlaştığını; 13 yıl Geyikli’de çalıştığını; köy halkı tarafından çok sevildiğini; eğitim-öğretim ve öğretmen denince Geyikli’de ilk akla gelen ismin Ahmet (Sarıkan) Kurtoğlu olduğunu; bu olgunun bugün bile aynen devam ettiğini; yeni neslin bu gerçekten habersiz olduğunu biliyor muydunuz?
* Diş Çekmek İçin İki Günlük Yolculuk
Şıhoğlu Hasan Yaşar’ın; (doktor olmadığı zamanlarda) Eynesil’de dişi ağrıyan bir arkadaşının dişini çekmek için, bir günde yürüyerek(yaklaşık 34km.) Eynesil’e gittiğini; arkadaşının dişini çektikten sonra o gece orada kalıp, ertesi gün yürüyerek(34km.) tekrar Alagâvur’a(köyüne) geldiğini biliyor muydunuz?
* Ümmî Bir Matematikçi
Geyikli Beldesi’nden Cifuu Ali Gülay’ın(merhum), hiç okuma-yazması olmadığı halde yumurtacılık yaptığını; bütün köyün yumurtalarını satın alarak Şalpazarı’nda sattığını; hiçbir yere yazmadığı halde kimin ne kadar yumurta verdiğini ve alacağını-vereceğini, kendi kar payını hep aklında tutuğunu ve hiç hata yapmadığını; yumurta deyince hemen akla onun geldiğini; ‘Yumurtacı Ali Dayı’ diye ünlendiğini; herkesin güvenini kazandığını ve herkes tarafından sevildiğini biliyor muydunuz?
* Yaz-Kış Dağda Yaşama Hobisi
Hatipoğulları’ndan Yetkin Demir’in, yaz-kış Sis Dağı’nda ikamet ettiğini; çok şiddetli kışın hüküm sürdüğü 1997 senesinde, mahsur kaldığını ve yardıma gelen belde halkı tarafından kurtarıldığını; ancak buna rağmen hala, bu tür yaşama hobisine devam etmekte olduğunu biliyor muydunuz?
* Bir Baca Yüzünden
Hıdıruu Nuri ve Ali kardeşlerin, köyün başındaki bir mevki olan Gavuzan’a ilk defa ev yatağı eşmeye gittiklerinde; henüz çalışmaya başlamadan ‘yapılacak evin bacası dağdan tarafa mı, denizden tarafa mı olsun?’ tartışması yüzünden anlaşmazlığa düştükleri ve birbirlerine küserek ev yapmaktan vazgeçip gerisin geri döndüklerini biliyor muydunuz?
(Kaynak: Mustafa L.Bayraktar).
* Cenaze Taşıma Rekoru
Beldemiz eşrafından ve halen İstanbul’da ikamet etmekte olan Esat Dural’ın; bugüne kadar (köylüsü olan/olmayan) yüzden fazla tanıdık cenazeyi,-Allah rızası için-kendi arabasıyla memleketlerine naklettiğini ve bu davranışıyla gıpta edilecek bir sosyal dayanışma örneği ortaya koyduğunu biliyor muydunuz?
Çelik Kasa Üstünde Omuzlarda taşınan Müdür: Geyikli Köyü’ne Tarım Kredi Kooperatifi 1952 yılında kurulmuş ancak 1958 senesine kadar Şalpazarı Bucağı’nda hizmet vermiştir. 1958 yılında başkan Mehmet Ataman’ın, çelik kasanın üzerine oturtularak törenle omuzlarda köye kadar taşındığını biliyor muydunuz?
* Çelik Kasa Üstünde Omuzlarda taşınan Müdür
Geyikli Köyü’ne Tarım Kredi Kooperatifi 1952 yılında kurulmuş ancak 1958 senesine kadar Şalpazarı Bucağı’nda hizmet vermiştir. 1958 yılında başkanMehmet Ataman’ın, çelik kasanın üzerine oturtularak törenle omuzlarda köye kadar taşındığını biliyor muydunuz?
* ‘Keşke Şemsiyemi Alsaydım!..’
Eğri saplı büyük şemsiyesi sırtında asılı olduğu halde, Geyikli’den Kireçhane Yaylası’na şiddetli yağmur altında ıslana ıslana iki saat yürüyen, yürürken; “Keşke şemsiyemi alsaydım!” diye hayıflanan; Kireçhane’deki evine varınca ıslak çamaşırlarını değiştirmek için ceketini çıkartırken şemsiyesi yere düşen ve şemsiyesi olduğunun ancak o zaman farkına varan büyüğümüzün kim olduğunu biliyor muydunuz?..
* Saatlerce Taşlanan Bez Parçası
Beyaz çiçek desenleri de bulunan, ancak siyah rengin hakim olduğu ve kadınların başına sardığı çember eskisini ‘sakla samanı gelir zamanı’ düşüncesiyle, kısmen karanlık olan ahırın duvarına sokan; bir başka gün ise bu bez parçasını yılan zannederek saatlerce taşlayanın kim olduğunu biliyor muydunuz?..
* Her Dönem Âza
Çavuşoğlu Mustafa Gülay’ın, Geyikli’de Belediye kurulduğundan beri her dönem encümene seçildiğini ve belediyenin en yaşlı encümen üyesi olduğunu; aynı zamanda, Geyikli’deki arazi kıymetlendirme bilirkişisi ve cemaat adamlarından(uyuşmazlıkları gideren geleneksel bir görevi yerine getiren) önde gelenlerden birisi olduğunu biliyor muydunuz?
ilginç bir olay