Belleme – Kazma – Çarpma – Ehyalama (Gübreleme)

KAZMA

Sabahleyin ekilen tohumu kazmak için tohum kazmasını eline alarak tarlaya gideceksin. Kazma ile tohumu aralıklarla toprağa düşürüp toprakla örteceksin. Bu iş yapılırken arasıra arkana dönüp ayak izlerini(çavun) kapatacak, büyük toprak parçalarını(tokalak) kazma ile ufaltacaksın. Bu işleri yine imece usulüyle ortaklaşa yapacaksın.

ÇARPMA

Tarlanın(çitin) kazma işi bitince, başından sonuna kadar yine kazma ile toprağı iyice parçalayarak tarlanın sonuna ineceksin; tarla yüzeyi dümdüz olacak. EHYALAMA (Gübreleme)

%26 azotlu gübreyi, ya tohum ile birlikte tarla kazılırken veya çarpmadan önce tarlaya serpip ondan sonra çarpacaksın.

Bu çalışma bitince sıra pancar(kara lahana) dikiminde: Lahanayı(lahana fitilini) tarlanın eninden sıralamasına başına kadar dikeceksin. 

Fasulye Dikimi: Mısır topraktan çıkınca, tarlanın dört tarafına aralıklarla fasulye tohumu dikeceksin; her fasulye diktiğin yere iki metre boyunda bir de ağaç çubuk dikeceksin ki, büyüyen fasulye o çubuğa sarılarak ayakta kalabilsin.

Kabak Dikimi: Mısır tarladan biraz çıkınca kabak dikilecek yerin çukurunu açacaksın. Tuvaletten(yüznumara) veya ahır gübresinden bir kürek gübre atacaksın; onun üzerine kabak çekirdeğini atıp toprakla örteceksin. 

Patates(Gosdil) Dikimi: 40 günde çıkan patates “Gırkgünnük gosdili” dikeceksin; çıkmasını bekleyeceksin.

YORUM GÖNDER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz