Üyesi olduğum, ana düşüncesini “İşimiz de gücümüz de eğitim” şeklinde ifade eden ve merkezi İstanbul’da bulunan, başkanlığını Hasan KESKİN’in yürüttüğü, Trabzon Şalpazarı Eğitim Kültür Sanat ve Turizm Derneği, geçtiğimiz Mayıs ayının 14 ile 18’i arasında ”Memleketimin Yöneticileri Buluşuyor” teması ile İstanbul ve Çanakkale’ye bir gezi düzenledi.
Kafile başkanlığını yaptığım 45 kişilik gezi gurubu, Şalpazarını yönetenler; belediye başkanı Refik KURUKIZ ve meclis üyeleri, mahalle muhtarları, daire amirleri, dernek başkanları ve yerel basın mensuplarından oluşturuldu. Düzenlenen gezinin amacı, sosyal ve psikolojik güç tazelemek için Şalpazarını yöneten seçilmiş ve atanmışların İstanbul’da yeni seçilen belediye başkanları, Şalpazarılı bürokratları, tarihi ve kültürel mekânlarımızı ziyaret etmek şeklinde düşünüldü.
Şalpazarı’ndan 14 Mayıs Çarşamba günü saat 18.30 da İlçe kaymakamı Zihni YILDIZHAN tarafından uğurlanan kafile, 18 Mayıs Pazar günü saat 16.00 da planlandığı gibi ilçeye dönüşünü gerçekleştirdi.
Yola çıkarken Soma maden kazası haberleri henüz yeni duyulmaya başlanmıştı. Ancak gezinin ilerleyen saatlerinde olayın vehameti ve büyüklüğü ortaya çıkınca, İstanbul Çamlıca DSİ tesislerinde sanatçıların da katılımı ile düzenlenen eğlence gecesinin şekli değiştirilerek, istişare konuşmalarına dönüştürüldü ve anlaşması yapılan Tv canlı yayını iptal edildi.
Bayındırlık Eski Bakanı Mustafa DEMİR’in ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi TÜRKMEN’in yanı sıra çok sayıda bürokratın da katıldığı gecenin açılışı Kuran okunarak yapıldı. Soma’da hayatını kaybedenler için dua yapıldı. Konuşmalar, düşünce görüş ve paylaşımları, tanışmalar gece boyunca sürdü. Meğer eğlencesiz, yemekli sohbet gecesine ne kadar çok ihtiyaç varmış. Çok yararlı ve zevk alınan bir gece olduğu, katılımcıların memnuniyetlerini ifade etmelerinden anlaşıldı. Böylece müzikli, horonlu gecelerin yanında bu tür tanışma, dayanışma ve hasbihal gecelerinin de düzenlenebileceğini Soma kazası sebebiyle anlamış olduk.
Ziyaret kapsamında Tuzla Belediyesi, Üsküdar Belediyesi, Sancaktepe Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Şalfed İstişare buluşması, Erhan KEKEÇ ziyareti, Eyüp Sultan’da Cuma namazı, Panorama 1453, Marmaray geçişi, Boğaz turu ve Çanakkale Şehitliği’ne yapılan ziyaret, katılımcıların unutamayacağı anıları arasındaki yerini aldı.
Dönüş yolunda değerlendirme konuşmaları yapıldı. Herkes çok memnundu. Bir muhtar arkadaşımız hayıflanarak şöyle dedi: “ Hocam yaşım altmışa dayandı. Ben Çanakkale’yi daha yeni gördüm. İyi ki görmüşüm diye çok sevindim; bu güne kadar görmediğim için üzüldüm. Bu ziyareti keşki bundan 20-30 sene önce yapsaymışım. Geç kalmışım. Az kalsın görmeden ölecekmişim. Eğitim Derneğine çok teşekkür ederim”. Dedi.
Sonra devam etti: “ Bu vatan için ne kadar acı bedeller ödendiğini daha önce duyardık ama lâfta kalırdı, şimdi yüreğime oturdu. Gençlerimize bu toprakların hangi zorluklarla vatan yapıldığını, kıymetinin bilinmesi gerektiğini ancak Çanakkale anlatır! Derslerde anlatmak yerine öğrencilerinizi oraya götürün. Bu gün sokaklarda cam çerçeve kıran gençler bu gerçekleri bilmiyorlar mı?”
Evet… Muhtarın konuşması bir eğitimci olarak beni de çok düşündürdü. Eğitim derneğinin yaptığı yararlı bir işe katkı sağlamış olmanın hazzını duydum. Kahve köşelerinde ömür tüketen dernekçilik anlayışından artık sıyrılarak dışarı çıkmanın zamanı geldi ve geçiyor. Derneklerimiz lokal-kahvehane işletmeciliği ve horon sergileme anlayışını bırakarak toplum yararına olacak kültürel derinliklere yönelmeli, millet yararına olacak işlere imza atmalıdır.
Kafilemiz, kendilerine güvenleri bir kat daha artmış olarak ilçeye döndüler. Böylece medeni cesaretlerine katkı sağlanmış oldu. Buna vesile olan ve destek sağlayan herkese bölge insanımız adına teşekkür ediyorum. Bu açıdan dernek amacına ulaşmıştır diye düşünüyorum.
Bu gazete köşesinde konuyu siz okuyucularımla paylaşma gerekçem ise; doğru, iyi ve faydalı işlerin bizlere ölçü, kılavuz ve ışık olacağı umudunu taşıyor olmamdır.
Bir başka güzellikte buluşmak dileği ile hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.