SON DAKİKA
Türkiye'yi MahvettilerKıtlık senelerini yaşamış, ağaç yaprakları yemiş, Rus işgaline tanık olmuş, 107'lik çınar Hacı Osman Öztürk, 70 sene demirci ustası olarak kol salladığını, hâlâ da çalıştığını belirterek "çalışan demir pas tutmaz" atasözünü hatırlatıyor.![]() Araştırma-Röportaj: Kamil Bayraktar
![]() "Devir çok değişti" diyen bir asırlık çınar kulaklara küpe olacak şu sözleri söylüyor: "Türkiye'nin borçtan gözü çıkıyor. Türkiye'yi batırdılar. Türkiye'yi mahvettiler. Amerika'ya teslim ettiler. Amerikan foteri altına girdik. Ama Allah büyüktür. Atatürk gibi bir adam daha verir Allah."
"Bizim köyden seferberliğe çok kişi gitti. Kardeş, oğul, baba evden birlikte çıktılar. Köselioğlu Ahmet ile babası beraber askere gittiler. Onlar geri döndüler. Çok da dönmeyen oldu. Güdükoğlu Ahmet, Mürsel'in babası, İmadoğlu Ahmet, Halicoğlu Bayram'lar hep Yunan harbine gittiler.
1946 seçiminde Trabzon'da Yüzbaşı Naci Altuğ vardı. Seçim için Şalpazarı'na geldi. Kahvenin kapısında otururken İmadoğlu Ahmet'i gördü, tanıdı, çağırdı. İlk Halicoğlu Bayram'ı sordu. Bayram seferberlikte onun askeri imiş. Bir Cebel topu varmış. Cephe bozulduğu zaman namluyu atmamış. Yüzbaşı 'at' dediyse de atmamış. Kurtarmış. Bayram'ı göremedi, Kovanlık'ta idi." Bu sözler, adeta şehitler ve gaziler yurduna dönen Trabzon Şalpazarı Geyikli Beldesinin 2004 Şubat'ın 18'inde 107 yaşına girdiğini söyleyen sakini Osman Öztürk'e ait. "Rus işgalini biliyorum. Seferberliği biliyorum" diyen Osman Öztürk, o dönemde, bize en çok zahmet edenlerin Ermeniler, sonra Yunan, sonra da Rumlar olduğunu, Rusların ise daha ehven davrandığını söylüyor. "O Ermeni var ya Ermeni, bizi mahvedenler Ermeniler oldu" diyor. Yoksul ama mutlu günlerin hasreti Bir asırlık çınar olmanın alametlerini yüzünde taşıyan Osman Amca, Rus işgali zamanındakini de, 1941-1942'deki kıtlığı da bire bir yaşamış. Yemeye hiç bir şey bulamamışlar.
Karaağaç (Karadeniz'de bir ağaç türü) kabuğunu soymuş, doğramış, öğütmüş, ekmek yapmışlar. Karaağacın ekmeği yumurta sarısı gibi olurken çıtrık ağacının ekmeği simsiyah olurmuş. Tuz bulunmadığı için de deniz suyu kullanmışlar. Ayakkabı nerede? Çarık bile bulamazlarmış. Buna rağmen "hey gidi o günler hey" diye gözleri ufuklara dalarak o eski günlerin özlemini çekiyor. Sisdağı yaylasının Hanyanı obasındaki evleri göstererek, "Şu evlere bak. Hepsinde göç var. Ama sanki göç yok gibi. İnsanların sesleri çıkmıyor. Herkes kendi halinde. Eskiden insanların haykırması, it ürümesi, eşek anırması vardı. Herkesin birbirinden haberi olurdu. Aş da, ekmek de, dert de bölüşülürdü. Birlik vardı. Şimdi eskisi gibi değil. Nerede o eski günler" şeklinde intizarını dile getiriyor. "Eski komşuluklar bir daha geri gelmez mi?" sorumuza "aklım kesmiyor" cevabını veriyor. "Devir çok değişti" diyor. "Yoksul ama mutlu öyle günler geçirdik ki, evlerimiz hiç misafirsiz kalmazdı. Şimdi adam gelsin diye yol gözlüyoruz. Şimdi kapımızı çalan yok" diye ahh çekiyor. Devletin gücü vatandaşına mı yetiyor? Osman Öztürk amca ile konuştuğumuz Hanyanı obası da dahil Sisdağı yaylasının sakinleri, yüzlerce yıldır üzerinde yaşadıkları yerlerinden oldu.
Devlet, kimi yerlerin hazine arazisi, kimi yerlerin ise Orman teşkilatına ait olduğu gerekçesiyle bu yayla sakinlerinin arazilerine el koydu. Bu yayla sakinlerinin yüzyıllardır sahibi bulunduğu arazilerinin kendine ait olduğunu hatırladı. Çitlerini yıktı. Her ev sahibine az bir parça ( 600 metrekare) yer bıraktı. Aynı uygulamadan kendisi de nasibini alan Osman Öztürk, kendisi ile söyleşimizde devletin 70 sene sonra gelip ellerindeki arazilere el koymasının yanlış olduğunu, yanlış yapıldığını belirterek, "Dedemi bırak, babamı bırak, kendim 95 senedir burayı kumanda ediyorum. 1936'dan beri de emlak vergisi ödüyorum. Bu nasıl iştir anlamadık" şeklinde şikayetini dile getirerek devlet tarafından da bilinmesi gereken gerçekleri şöyle kelimelere döküyor: "Benim burada santim tutma yerim yok. Hepsi para ile alındı. 4 kişiden para ile aldım. Burada beni mahkemeye verdiler idi. Mahkemeyi kazandım. Mahkeme kararım var. 1936 yılında emlak vergisi verdiğime dair belgem var. Ben burada arpa da ektim, çavdar da ektim, patates de diktim. Burası yayla değil köy toprağı. 1210 tarihli ilam ile köy toprağı. 1300 tarihli ilam var, yine öyle. Buna pazaryeri de dahil."
İLGİLİ HABERLER
|
|